Bereikbaarheid NVAO Nederland

In verband met de Kerstvakantie is NVAO Nederland van 20 december tot en met 5 januari niet bereikbaar. Wij zijn in het nieuwe jaar, vanaf maandag 6 januari, weer bereikbaar. Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en leerzaam 2025.

Meer informatie

Nieuwe digitale omgeving LEO ho beschikbaar

Sinds 3 december jl. is LEO ho beschikbaar. De digitale omgeving wordt onder andere gebruikt voor diverse NVAO-procedures. Wilt u weten welke procedure via LEO ho moet worden aangevraagd? Klik op de onderstaande link.

Meer informatie

Futureproof curricula - stapstenen voor een toekomstbestendig hoger onderwijs

Lees het resultaat van de meest recente systeembrede analyse van het Vlaamse hoger onderwijs

Lees de publicatie

Vertrouwen in kwaliteit

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid als onafhankelijke accreditatieorganisatie. De NVAO werkt zowel binationaal als internationaal. Op basis van de oordelen van de NVAO worden opleidingen in het hoger onderwijs erkend en krijgen studenten een waardig diploma.

Over ons

Procedure

Nieuwe opleiding beoordelen

Elke nieuw op te starten opleiding moet een Toets Nieuwe Opleiding (TNO) doorlopen bij de NVAO. Na enkele jaren kan een nieuw erkende opleiding een eerste opleidingsaccreditatie verkrijgen. 

Bestaande opleiding beoordelen

Bestaande opleidingen worden periodiek beoordeeld. Hoe dit gebeurt, hangt onder meer af van het instellingstype.

bestaande instelling beoordelen

In Vlaanderen is een universiteit of hogeschool verplicht periodiek een instellingsreview (IR) te doorlopen. In Nederland kan een instelling deelnemen aan de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK).

nieuwe instelling beoordelen

#niet-erkende onderwijsverstrekkers
Hogeronderwijsinstellingen moeten worden erkend door de Vlaamse en Nederlandse overheid. Daarna kunnen zij erkende opleidingen verstrekken, erkende diploma’s uitreiken en eventueel in aanmerking komen voor financiering.

KWALITEITSZORGSTELSELS

Nederland en Vlaanderen kennen ieder een eigen kwaliteitszorgstelsel, een geïntegreerd systeem voor externe kwaliteitszorg. Een kwaliteitszorgstelsel omvat de verschillende procedures en de voorwaarden om accreditatie te kunnen verkrijgen. Alle NVAO-procedures vinden hun grondslag in beoordelingskaders.

Besluiten en rapporten zoeken

Meetings_2

Panelleden

Students_2

(oud) studenten

IN DE KIJKER

Schermafbeelding_2021_10_01_om_15_54_38

Futureproof curricula - stapstenen voor een toekomstbestendig hoger onderwijs

Hoe realiseer je als hogeschool of universiteit cocreatie met het werkveld? Waar ligt de meerwaarde voor alle betrokkenen en waar moet je in de praktijk voldoende aandacht voor hebben? Wat is nodig om creativiteit te stimuleren? Hoe evalueer je cocreatie met het werkveld? De resultaten uit de allereerste systeembrede analyse in Vlaanderen over cocreatie met het werkveld zijn nu verpakt in een toegankelijke publicatie. Verschillende (internationale) ervaringsdeskundigen delen hun inzichten, reiken kaders aan en illustreren deze met goede praktijken uit het Vlaamse hoger onderwijs.

vives_015b113b64d4c53

NVAO’s radicale omslag in Vlaanderen: beoordelen vanuit de eigenheid van een instelling

De graduaatsopleiding winkelmanagement van VIVES hogeschool heeft als eerste opleiding in Vlaanderen een rapport nieuwe stijl op zak, op maat van hun eigen regie. De strakke beoordelingskaders, gedetailleerde checklists en interviewstijl zijn vervangen door NVAO’s Waarderende Aanpak, open kaders en dito gedachtewisselingen. NVAO peilde bij VIVES naar de impact van deze radicaal andere benadering van kwaliteitszorg.

Stocksy_txp5963397cBDG200_Medium_1065412

NVAO-reflectie internationalisering en kwaliteitszorg

NVAO's reflectie over internationalisering en kwaliteitszorg biedt een inspirerende inkijk op hoe internationalisering voor de NVAO bijdraagt aan onderwijskwaliteit in Europa. Ontdek daarbij meteen NVAO's baanbrekende initiatieven.

NIEUWS

pexels_photo_630839

Nieuwe digitale omgeving voor aanvragen procedures NVAO NL
11/12/2024

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in samenwerking met het hoger onderwijsveld een nieuwe digitale omgeving ontwikkeld voor het erkennen, wijzigen en beëindigen van opleidingen. Deze digitale omgeving, genaamd LEO ho, is sinds 3 december 2024 beschikbaar. LEO ho wordt onder andere gebruikt voor diverse Nederlandse NVAO-procedures die voorheen via de website van de NVAO werden aangevraagd.

 

Lees meer
Online_studeren

Update over algemene opleidingsinformatie op de website van NVAO Nederland
03/12/2024

Recentelijk is geconstateerd dat op de besluit- en rapportpagina van de website aan Nederlandse zijde onjuistheden voorkwamen in de weergegeven algemene opleidingsinformatie. Deze informatie werd in een kader aan de linkerzijde van de opleidingspagina weergegeven. Het betrof onder andere incorrecte gegevens met betrekking tot de vervaldatum, de inleverdatum en toegewezen visitatiegroepen. Dit heeft in de afgelopen periode tot verwarring geleid en heeft vragen opgeroepen binnen het werkveld.

Lees meer
shutterstock_2451126907_min

NVAO Nederland zoekt student-panelleden (hbo) voor beoordelingspanels
27/11/2024

Als student-panellid maak je deel uit van panels die in opdracht van de NVAO de kwaliteit van nieuwe opleidingen in het hoger onderwijs beoordelen. Deze panels van deskundigen worden ingezet om de NVAO te adviseren over de kwaliteit van (aanvragen voor) nieuwe opleidingen aan hogescholen en universiteiten, een zogenoemde Toets Nieuwe Opleiding (TNO). Je leest het aangeleverde informatiedossier, maakt een eerste analyse, deelt je bevindingen tijdens een vooroverleg met de andere panelleden en gaat vervolgens met het gehele panel op locatiebezoek. Tijdens dit locatiebezoek praat je met veel verschillende betrokkenen bij de nieuwe opleiding om een goed beeld te krijgen van de beoogde kwaliteit van de nieuwe opleiding. Samen met de overige panelleden kom je, op basis van het beoordelingskader accreditatiestelsel hoger onderwijs Nederland, tot een oordeel over de kwaliteit van de opleiding. Naderhand controleer je het door de secretaris opgestelde adviesrapport. De NVAO neemt op basis van dit rapport een besluit over de opleiding.

Lees meer
Alle nieuws

AGENDA

22 01 '25

Toelichtende sessie: Eindevaluatie planrealisatie kwaliteitsafspraken in het jaarverslag 2024

Lees meer
Alle evenementen