Terug naar het overzicht Pdf

Accreditatie bestaande opleiding

De accreditatie van opleidingen betreft associate degree-, bachelor-, en (postinitiële) masteropleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijke onderwijs (wo) in Nederland.

Klik hier voor informatie over het nieuwe accreditatiekader, de uitvoeringsregels en de overgangsregeling.

Algemene informatie

Het accreditatiestelsel onderscheidt voor hogeronderwijsopleidingen twee vormen van accreditatie: de accreditatie nieuwe opleiding met een geldigheidsduur van maximaal zes jaar en de accreditatie bestaande opleiding die voor onbepaalde tijd geldig is. 

Uitgangspunt is dat alle opleidingen iedere zes jaar door een door de NVAO goedgekeurd panel van onafhankelijke deskundigen worden beoordeeld. Deze beoordeling vindt plaats in vergelijkend perspectief met verwante opleidingen. Daartoe zijn alle opleidingen in het accreditatiestelsel ingedeeld in visitatiegroepen. Voor deze groepen stelt de NVAO de uiterste datum vast waarop zij voor het verkrijgen of voor het behoud van accreditatie een compleet visitatierapport in moeten leveren bij de NVAO. De periode tussen twee inleverdata is in principe zes jaar, maar hierop zijn uitzonderingen mogelijk als de indeling in visitatiegroepen dat vereist. De inleverdatum wordt strikt gehanteerd. Overschrijding van de inleverdatum leidt tot intrekking van de accreditatie door de NVAO. Het visitatierooster kunt u vinden bij bestanden aan de rechterkant. 

Instellingen hebben de plicht om in de aanvraag voor een accreditatie (en in het rapport dat de instelling aanbiedt ter behoud van accreditatie) melding te maken van alle afstudeerrichtingen, specialisaties, varianten, locaties en wettelijke vereisten die aan de betreffende opleiding zijn verbonden. Opleidingstrajecten die niet zijn gemeld vallen niet onder de accreditatie. Denkt u er aan dat de rapporten die u bij de NVAO indient, moeten voldoen aan de AVG. Zie voor meer informatie de brief hierover onder “Bestanden” en de “Veelgestelde vragen”.

Opleidingen die worden aangeboden door instellingen die de instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) hebben verkregen, kunnen volgens het beperkte kader worden beoordeeld. Het beperkte zit in het aantal te beoordelen standaarden: 4 in de beperkte opleidingsbeoordeling (BOB) en 11 in de uitgebreide opleidingsbeoordeling (UOB). De BOB focust op de beoordeling van inhoudelijke kwaliteit en het gerealiseerd (eind)niveau. In de UOB beoordeelt het panel tevens de standaarden die focussen op proceskwaliteit (o.a. informatievoorziening, studiebegeleiding, interne kwaliteitszorg en uitvoering personeelsbeleid).

Zowel bij het verkrijgen van een accreditatie bestaande opleiding als bij het behoud hiervan kan de NVAO voorwaarden opleggen. 

De NVAO sluit samenwerkingsovereenkomsten met internationale branche- en/of beroepsorganisaties om waar mogelijk visitatie- en accreditatieprocedures samen te voegen.

Tevens vindt u daar een brief van juli 2019, over hoe om te gaan met de selectie van eindwerken. U vindt er ook de NVAO gedragscode, waarin de gewenste opstelling en houding van een panel bij het beoordelingsproces beschreven staat, en een beschrijving van het profiel van de voorzitter, met een toelichting op wat van een voorzitter wordt verwacht en wat diens bekwaamheden zijn.

De NVAO heeft een nadere uitwerking opgesteld van de uitvoering van de beoordeling door peers, op een wijze die consistente en betrouwbare beoordeling waarborgt. Dit document verschaft duidelijkheid over de inrichting en voorbereiding van de beoordeling, de werkwijze van panels en het gedrag van panelleden. Het geeft aanwijzingen die praktisch gericht zijn en duidelijk maken hoe het instrument van peer review optimaal kan worden toegepast. De NVAO zal dit document periodiek actualiseren.  

Informatie over de Aanvraag panelsamenstelling  

Stappenplan

1

Stap 1a: Indienen aanvraag verkrijgen accreditatie bestaande opleiding

Een opleiding die een accreditatie nieuwe opleiding heeft verkregen, laat de kwaliteit beoordelen door een panel van onafhankelijke deskundigen in ...
Een opleiding die een accreditatie nieuwe opleiding heeft verkregen, laat de kwaliteit beoordelen door een panel van onafhankelijke deskundigen in het verband van de visitatiegroep. Uiterlijk op de inleverdatum vraagt de instelling bij de NVAO een accreditatie bestaande opleiding aan.
2

Stap 1b: Behoud accreditatie bestaande opleiding

De accreditatie bestaande opleiding geldt voor onbepaalde tijd en kent geen vervaldatum. Voor het behoud van deze accreditatie laat de opleiding ee...
De accreditatie bestaande opleiding geldt voor onbepaalde tijd en kent geen vervaldatum. Voor het behoud van deze accreditatie laat de opleiding een beoordeling uitvoeren in het verband van de visitatiegroep en dient uiterlijk op de inleverdatum het visitatierapport in bij de NVAO.
3

Stap 2a: Besluitvorming NVAO verkrijgen accreditatie bestaande opleiding

Als de beoordeling in de visitatie positief is, verkrijgt de opleiding de (eerste) accreditatie bestaande opleiding. De NVAO publiceert het besluit...
Als de beoordeling in de visitatie positief is, verkrijgt de opleiding de (eerste) accreditatie bestaande opleiding. De NVAO publiceert het besluit en het rapport op haar website. Bij een negatieve uitslag van de beoordeling weigert de NVAO de accreditatie.
4

Stap 2b: Besluitvorming NVAO behoud accreditatie bestaande opleiding

Bij positieve beoordeling in de visitatie besluit de NVAO tot behoud van de accreditatie bestaande opleiding. De NVAO publiceert het besluit en het...
Bij positieve beoordeling in de visitatie besluit de NVAO tot behoud van de accreditatie bestaande opleiding. De NVAO publiceert het besluit en het rapport op haar website. Bij een negatieve beoordeling waarbij binnen afzienbare termijn geen verbetering mogelijk wordt geacht, trekt de NVAO de accreditatie bestaande opleiding in.
5

Stap 3a: Opvolging verkrijgen accreditatie bestaande opleiding

Met het besluit van de NVAO meldt de instelling bij DUO dat de accreditatie bestaande opleiding verkregen is voor registratie in het Centraal Regis...
Met het besluit van de NVAO meldt de instelling bij DUO dat de accreditatie bestaande opleiding verkregen is voor registratie in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en stelt voor de opleiding een inleverdatum van het visitatierapport vast.
6

Stap 3b: Opvolging behoud accreditatie bestaande opleiding

De NVAO stelt DUO op de hoogte van het behoud van de accreditatie bestaande opleiding voor registratie in het Centraal Register Opleidingen Hoger O...
De NVAO stelt DUO op de hoogte van het behoud van de accreditatie bestaande opleiding voor registratie in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en stelt voor de opleiding een nieuwe inleverdatum vast. De instelling hoeft hiervoor zelf geen verdere actie te ondernemen.

Tarieven

In 2024 bedraagt het tarief van de NVAO voor accreditatie van een bestaande opleiding (accreditatie) 1.000 euro (idem na accreditatie onder voorwaarden).  

Voor het wijzigen van de indeling in de visitatiegroep of de hbo-titulatuur bedraagt in 2024 het tarief 900 euro.  

Bij overige/afwijkende procedures gelden andere tarieven. De kosten voor buitenlandse bezoeken of het inzetten van externe deskundigen, advisering of aanvullende eisen worden aanvullend gefactureerd.

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met het beoordelen van zij-instroom trajecten lerarenopleidingen?

De NVAO heeft in overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vastgesteld dat op dit moment geen deugdelijke beoordeling kan plaatsvinden van de zij-instroomtrajecten van primair (po)-, voortgezet onderwijs (vo) en mbo (Pedagogisch Didactisch Getuigschrift). De NVAO zal daarom de zij-instroom trajecten vo, po en mbo niet meenemen in de komende accreditatie van de pabo’s, academische en tweedegraads lerarenopleidingen.

Voor alle overige trajecten binnen de lerarenopleidingen die leiden tot een lesbevoegdheid geldt dat deze, conform het geldende accreditatiekader, wel door de NVAO worden beoordeeld. Het beoordelingskader schrijft immers voor dat instellingen de plicht hebben om in de aanvraag van een accreditatie (alsmede in het rapport dat de instelling aanbiedt ter behoud van accreditatie) melding te maken van alle afstudeerrichtingen, specialisaties, varianten, locaties en wettelijke vereisten die aan de betreffende opleiding zijn verbonden. Opleidingstrajecten die niet zijn gemeld, vallen niet onder de accreditatie.

Was dit antwoord nuttig?

Mag een opleiding tussentijds veranderen zonder dat een toets nieuwe opleiding nodig is?

Het gaat bij het veranderen van een opleiding of het ontwikkelen van een afstudeerrichting niet om een maximaal aantal vakken of een percentage van het gehele curriculum dat gewijzigd mag worden zonder dat een toets nieuwe opleiding van toepassing is.

Een opleiding mag inhoudelijk vernieuwen zonder dat een toets nieuwe opleiding in beeld komt, zo lang de inhoudelijke kern van de opleiding blijft passen onder de eindkwalificaties, de naam en de CROHO-licentie. Aan die licentie mag het inhoudelijke profiel worden verbonden zoals dat landelijk gangbaar is en meestal is vastgelegd in een domein specifiek referentiekader (WO) door een disciplineoverleg of een landelijk beroeps- en opleidingsprofiel (HBO) door een landelijke opleidingsoverleg (LOO).

Was dit antwoord nuttig?

Aanvraag indienen

De aanvragen worden ingediend afhankelijk van de visitatiegroep jaarlijks uiterlijk per 1 mei of per 1 november.

Een aanvraag kan worden ingestuurd via het onderstaande aanvraagformulier. Het is van belang om de volgende documenten, met een totale bestandsgrootte van maximaal 200 Mb, mee te sturen:

  • getekende aanvraagbrief door het bestuur of de directie (aanvraag tot heraccreditatie van de opleiding en ondertekend door een lid van het College van Bestuur van de instelling);
  • het panelrapport;
  • een ingevuld formulier met de administratieve gegevens van de opleiding (zoals de volledige opleidingsnaam, varianten, locaties en ISAT-code).

Het is niet nodig om het aanvraagdossier hard copy aan te leveren.

De aanvraagbrief kan worden gericht aan de NVAO, ter attentie van directeur Afdeling Nederland.

Lees voor het indienen van de aanvraag zorgvulgvuldig de brief met informatie over het rapport conform de AVG-eisen. Zijn er vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Let op: zorg ervoor dat de bestandsnamen kort en begrijpelijk zijn, langere bestandsnamen van documenten vertragen de registratie van de aanvraag. 

Sleep uw bestand(en) in dit veld om ze toe te voegen of gebruik de knop hieronder

    Gerelateerd nieuws

    shutterstock_2152503041

    NVAO Nederland presenteert nieuw accreditatiekader voor het hoger onderwijs
    08/03/2024

    Met ingang van 1 april 2024 gaat de NVAO het nieuwe accreditatiekader (kader) hanteren. Dit kader bevat de standaarden en beslisregels voor de beoordeling en accreditatie van nieuwe en bestaande opleidingen in het hoger onderwijs, de instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) en de verzwaarde toets nieuwe opleiding. Die laatste beoordeling maakt deel uit van de procedure waarmee organisaties erkenning kunnen aanvragen als rechtspersoon voor hoger onderwijs. Het kader bevat ook de criteria voor het bijzonder kenmerk kleinschalig en intensief onderwijs en de regels voor de indeling van opleidingen in het visitatierooster.

     

    Lees meer
    Rapport_lezen

    Besluitvorming aanpassing accreditatiekader
    11/01/2024

    Op 21 december 2023 heeft de vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer geen nadere vragen gesteld over de aanpassing van het accreditatiekader en is het voorstel voor kennisgeving aangenomen. Daarmee is een belangrijke stap gezet om het aangepaste kader in werking te laten treden. De volgende stap is publicatie in de Staatscourant en dat wordt verwacht eind januari – begin februari. Uitgaande van dat tijdstip van publicatie gaat het kader per 1 april 2024 in. Dat geeft tijd aan alle partijen om het aangepaste kader door te nemen en aan de NVAO om goede communicatie en voorlichting te verzorgen. Hiervoor organiseert de NVAO in ieder geval een online bijeenkomst waarin aandacht zal zijn voor de aanpassingen en voor de overgangsregelingen. Het huidige accreditatiekader blijft van kracht tot het nieuwe kader in werking gaat.

    Lees meer
    850180

    Overgangsperiode onafhankelijkheidsverklaringen per 1 januari 2024 voorbij
    14/12/2023

    Op 1 september 2023 heeft NVAO Nederland zowel een uitbreiding van de onafhankelijkheidsverklaring voor panelleden als een nieuwe onafhankelijkheidsverklaring voor instellingen ingevoerd. Vanaf 1 januari 2024 wordt de overgangsperiode beëindigd. Vanaf dat moment worden alleen aanvragen geaccepteerd waarin ook de getekende onafhankelijkheidsverklaring van de instelling is opgenomen.  

    Lees meer
    shutterstock_1827541460

    Uitvoeringsnotities: richtlijnen voor accreditatie en uitvoeringspraktijk in het hoger onderwijs
    13/12/2023

    In samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs (Inspectie) en de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) heeft de NVAO drie uitvoeringsnotities opgesteld om duidelijkheid te bieden over hoe zij omgaat met specifieke situaties die niet uitgebreid in de wet zijn beschreven. Deze notities zijn bedoeld om de uitvoeringspraktijk te verduidelijken. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft ingestemd met de uitvoeringsnotities. De notities beschrijven de uitvoering door de Inspectie, CDHO en NVAO. De uitvoeringsaspecten voor de NVAO vindt u hieronder.

    Lees meer
    Ondertekenen

    Besluitvorming accreditatiekader opgeschoven
    11/12/2023

    Op 9 november jl. heeft de NVAO een bericht gestuurd over uitstel van de invoering van het nieuwe accreditatiekader. In dat bericht meldde de NVAO dat het voorstel voor het nieuwe accreditatiekader op 14 december aanstaande zou worden behandeld in de commissievergadering Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De NVAO zou rond 15 december een bericht uitsturen over de uitkomst van deze procedure. 

    Lees meer
    Gesprek

    Invoering nieuw accreditatiekader uitgesteld
    09/11/2023

    De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatieorganisatie (NVAO) heeft in het najaar van 2023 een aanpassing van het Nederlandse accreditatiekader opgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met als doelstelling om per 1 januari 2024 een nieuw accreditatiekader in te voeren. Deze datum wordt echter niet gehaald.

    Lees meer
    Panel

    Uitbreiding Onafhankelijkheidsverklaring Panelleden
    17/08/2023

    De afgelopen periode heeft NVAO Nederland het proces van het beoordelen van de onafhankelijkheid van panelleden, die deelnemen aan een accreditatieproces van een bestaande- of nieuwe opleiding, onder de loep genomen. Dit heeft geresulteerd in een uitbreiding van de onafhankelijkheidsverklaring voor panelleden en het opstellen van een onafhankelijksverklaring voor instellingen. De NVAO geeft onderstaand een korte toelichting op de nieuwe situatie.

    Lees meer
    E-mail-toestemmingsverklaring-AVG-foto-toestemming

    Tussentijdse reflectie
    21/12/2022

    Afgelopen maart is het visitatierooster herzien. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in 2021 de accreditatietermijnen van een groot aantal opleidingen binnen het hoger onderwijs verlengd om op die manier een betere spreiding van de beoordelingen te realiseren en daarmee de grote schommelingen in de belasting van betrokken organisaties en medewerkers te verminderen. Voor sommige opleidingen is de accreditatietermijn met meer dan twee jaar verlengd en om die reden heeft NVAO Nederland, in opdracht van de minister van OCW, een procedure opgesteld. 

    Lees meer
    shutterstock_1038574906

    Ook online visiteren bij experiment leeruitkomsten
    23/09/2020

    De NVAO Afdeling Nederland heeft besloten om ook in het experiment leeruitkomsten online visiteren toe te staan.  

    Lees meer
    politie_academie

    Accreditatieprocedure hbo-opleidingen Politieacademie afgerond
    15/05/2019

    De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft de heraccreditatie van vier hbo-opleidingen van de Politieacademie afgerond.

    Lees meer
    Documents_3

    Kader 2018 op 1 februari van kracht
    29/01/2019

    Het Kader 2018 wordt op 1 februari 2019 van kracht.

    Lees meer

    Gerelateerde publicaties

    Stocksy_txpd56f99c9yDz100_OriginalDelivery_1244341

    Overgangsregeling Wet accreditatie op maat en Kader 2018

    november 2018
    Lees meer
    Stocksy_txpa99dd8faaVz100_OriginalDelivery_1379431

    Handout Top 10 vernieuwingen Kader 2018

    november 2018
    Lees meer
    Stocksy_txpa99dd8faaVz100_OriginalDelivery_1379431

    Beoordelingskader accreditatiestelsel Nederland 2018

    januari 2019
    Lees meer
    Stocksy_txpa2db252eh1z100_Large_202468

    Bij accreditatie bestaande opleiding aan te leveren administratieve gegevens

    december 2018
    Lees meer

    Onderweg naar kwaliteitsvol werkplekleren in het hoger onderwijs

    november 2022
    FOQUS
    Lees meer

    Bezwaar/beroep indienen

    Het is mogelijk om bezwaar/beroep in te dienen tegen een besluit van de NVAO. Enkel belanghebbenden kunnen dit proces starten. 

    Meer info